Ikwiltegoed.nl

Terug naar blogs

BATTLE: PlayStation 5 versus Xbox Series

BATTLE: PlayStation 5 versus Xbox Series

Dit keer geen blog over een giftcard maar een BATTLE. PlayStation versus Xbox. Nu beide merken dit jaar nieuwe consoles op de markt hebben gebracht is het hoog tijd voor een ware battle. Welke console is duidelijk het beste? En welke console past het beste bij jouw behoeftes en verwachtingen? In deze blog zetten we alles op een rijtje zodat jij de juiste keuze maakt wanneer jij een nieuwe console aanschaft.

De nieuwe consoles van 2020

Tenzij je onder een steen hebt geleefd de afgelopen maanden, zul je vast wel weten dat Sony en Microsoft hun collecties gameconsoles hebben uitgebreid dit jaar. Microsoft heeft  de Xbox Series X en de Xbox Series S uitgebracht in november en Sony de PlayStation 5 in dezelfde maand. De PlayStation 5 komt in twee versies: de ‘gewone’ en de digitale editie, zonder schijflade. Beide merken hebben een andere aanpak gekozen wanneer het aankomt op hun focus. De Xbox Series X is een console die is gericht op het afspelen van games in de 4K. De Xbox Series S is een hele compacte en veel goedkopere variant, die dezelfde games op een lagere, maar prima resolutie afspeelt. Ideaal voor de niet-hardcore gamers! Sony heeft haar focus bij de nieuwe PlayStation meer gelegd op traditionele verbeteringen. De controller is erg indrukwekkend en ook de user interface is behoorlijk vernieuwd. 

Dan blijft de vraag natuurlijk: welke console is het beste, wanneer je alle pluspunten en minpunten bij elkaar optelt?

Vergelijking van de Xbox Series X en Xbox Series S

Zoals al is gezegd, zijn er twee verschillende soorten op de markt gebracht met verschillende kwaliteiten en ook verschillende prijzen: de Series X kost €499,- en de Series S maar €299,-. Gezien het prijsverschil is het vanzelfsprekend dat er noemenswaardige verschillen tussen de consoles zitten, maar we beginnen eerst even met de overeenkomsten: beide next-gen consoles zijn een sterke verbetering op het gebied van graphics. Games zien er piekfijn uit dankzij grafische hardware, ingebouwde ondersteuning voor realistische verlichtingstechnologieën (raytracing) en voelen snel reagerend aan door ondersteuning voor framesnelheden tot 120 fps! Check deze link eens om de raytracing in actie te zien! Beide consoles laden sneller ten opzichte van de Xbox One dankzij een upgrade van de harde schijf. 

Er zijn echter ook grote verschillen tussen de twee consoles, wat natuurlijk niet heel gek is gezien het prijsverschil. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat de Series S digitaal is. Bij de Series S speel je dus zonder discs en download je alles, waar de Series X een blu-ray-schijf heeft. De interne opslagruimte van de Series X (1TB) is twee keer zo groot als die van de Series S (512GB). Daarnaast heeft de Series X een werkgeheugen van 16GB, vergeleken met 10GB werkgeheugen bij de Series S. Fysiek gezien is de Series S een stuk kleiner dan de X maar beide consoles hebben goede koelsystemen en werken stil. Check deze pagina voor een gedetailleerde vergelijking tussen de twee Xbox consoles 

Sterke punten van PlayStation 5

In tegenstelling tot de Xbox zitten er maar weinig verschil tussen de twee versies van de PlayStation 5. De originele versie kost net als de Xbox Series X €499,-. De digitale versie van de Playstation 5 kost €399,-. Het tweede verschil naast de prijs is dat de digitale versie geen schijfdisk heeft. Qua prestatie en kracht zit er geen verschil tussen de twee consoles! Dat maakt jouw keuze vast een stuk makkelijker. 

De PlayStation 5 kan net als de Xbox Series raytracing ondersteunen en kan het 8K resolutie aan. PlayStation’s controller heeft ook een aantal nieuwe features, waaronder de haptische feedback en adaptive triggers. De haptische feedback zorgt ervoor dat spelers realistische vibraties voelen tijdens het spelen en de adaptive triggers zorgen voor realistische weerstand van bijvoorbeeld een pijl en boog. De interne opslagruimte van de Playstation 5 is 825 GB, minder dus dan de Series X. Het werkgeheugen is hetzelfde als de series X: 16GB. Voor een uitgebreider overzicht van de specs van de PS5 kun je de deze pagina checken.

Het definitieve eindoordeel

Er valt veel te discussiëren over welke console het beste is. Eigenlijk kun je bij het kopen van een nieuwe console bijna niet de fout in gaan want deze next-gen consoles zijn allemaal indrukwekkend. Het ligt vooral aan je voorkeur om te bepalen welke van de consoles het beste bij jou past. Wil je een console met geweldig beeld? Wil jij liever de krachtigste en snelste console die er is?  Of maken die flitsende specs je niet zoveel uit en vind je een goedkopere versie ook helemaal prima? Het is geen antwoord op de vraag, maar de battle tussen de PS5 en de Series X eindigt onbeslist, want iedereen zal op basis van de feiten en specs een ander oordeel vellen. 

PS5 en Xbox Series cadeaukaarten

Ben jij al in het bezit van één van deze spiksplinternieuwe consoles? Koop dan nu jouw PlayStation 5 tegoed of Xbox Series tegoed hier met korting! Onze PlayStation cadeaukaarten en Xbox cadeaukaarten zijn geschikt voor alle vier de consoles (en ook de oudere natuurlijk). Dat jouw Xbox of PS cadeaukaart al is aangeschaft voordat de release was, maakt niks uit! Daarnaast kun je bij Ikwiltegoed ook Xbox abonnementen en PlayStation abonnementen aanschaffen zodat jij ALLES uit de vette games op jouw nieuwe vette console kunt halen! Zonde om het niet te doen!

Tot slot een toffe aankondiging: zodra de nieuwe consoles weer beschikbaar zijn, zullen wij deze aanbieden op jullie favoriete gaming webshop: Gamekoning.nl! Houd de social media kanalen in de gaten om er als eerste bij te zijn, want zoals je weet gaan ze HARD. De groeten.